Macroprojectes fotovoltaics 

i eleccions generals 

Longi Gil Puértolas

 

Pocs dies abans de les eleccions generals, és un bon moment per a preguntar als candidats i candidates i als seus respectius caps -els quatre que tenen possibilitats de formar part del govern espanyol- quin és el posicionament de cada formació política respecte als macroprojectes fotovoltaics de casa nostra, particularment els que afecten les Coves de Vinromà, Cabanes, Benlloc, la Vall d’Alba, Vilafamés i les Useres.

 

Els grups municipals, almenys els tres que estan representats a l’Ajuntament del meu poble (Vilafamés), s’han posicionat clarament en contra d’aquestes superinstal·lacions en els terrenys més fèrtils i amb major potencial agrícola del terme. En la manifestació, amb la tractorada espectacular del passat 20 de maig a Castelló, vam veure els regidors i les regidores de PSOE, PP i COMPROMÍS darrere de la mateixa pancarta de “No a les macroplantes fotovoltaiques”. A més a més, en tots els pobles s’han presentat nombroses al·legacions en contra. Cosa que demostra la unanimitat existent en contra d’aquesta possible invasió.

Es tracta de projectes depredadors que, en el cas del Pla de Vilafamés, afecten la zona més fèrtil i més productiva del terme, un recurs econòmic d'on han menjat moltes generacions. Fins i tot, les terres ermes (sense cultiu actual) continuen sent un potencial de producció d'aliments que no podem menysprear. Això és extensible als altres termes municipals. En els últims anys, amb la crisi causada per la pandèmia de la Covid19 i la guerra d'Ucraïna s’ha posat en evidència quan rellevant és la sobirania alimentària i productiva en general. Els macroprojectes fotovoltaics projectats en les nostres comarques tanquen totes aquestes possibilitats

Darrere d’aquestes empreses, que només pensen en el negoci ràpid i sense cap mena de respecte al territori i a les persones, s’amaguen grans multinacionals energètiques i foscos fons d’inversió. No són més que uns inversors sense escrúpols que sobrevolen com voltors famolencs de negoci fàcil pels corredors centrals de les comarques de la Plana, l’Alcalatén i el Maestrat. L’autorització d’aquests macroprojectes no depenen de la Generalitat Valenciana sinó del govern central que a partir de les eleccions del pròxim diumenge 23 es renovarà. Aleshores, ara és el moment perquè definisquen les respectives intencions de govern en aquest tema. 

Que jo sàpiga, excepte la candidatura de Carlos Navarro de Compromís-Sumar que ha manifestat amb claredat “que la transició ecològica no pot ser a qualsevol preu”, la resta de les candidatures no han dit res. Tanmateix, el candidat de Compromís-Sumar per Castelló, reunit a Cabanes amb les associacions que defensen la terra, va assegurar que al Congrés lluitaran per frenar l’especulació dels oligopolis energètics i va manifestar que "a Madrid, serem la veu dels pobles de Castelló i impulsarem les comunitats energètiques locals amb criteris de proximitat amb l’objectiu de reduir el preu de la llum a les famílies i als negocis”. 

La resta de candidatures de Castelló i els seus caps de Madrid que es presenten el 23J caldria que respongueren a un parell de preguntes ben senzilles: 1. Pensen vostès autoritzar els macroprojectes que planegen per les comarques de Castelló? 2. Si vostès arriben a governar, permetran la construcció d’unes instal·lacions que compten amb l’oposició dels habitants del territori? Si no donen una resposta clara i sense ambigüitats a aquestes qüestions, ja podem imaginar què faran si formen part del govern de Madrid.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NO a les MACROPLANTES FOTOVOLTAIQUES

El cas de la Delegació Territorial de RTVV de Castelló

Censura i informació tendenciosa